Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOLLA Pál festő

(Orosháza, 1964. április 1.–) 

honlapra-uj-logok-b.jpgAz 1980-as évek óta, közel három évtizede foglalkozik festészettel. Kezdetben főleg a hagyományos művészet kánonná vált megoldásai foglalkoztatták. Korai képei arról tanúskodnak, hogy mintegy útkereső jelleggel, különböző korok, különféle stílusirányait tanulmányozva, azok kipróbálására törekedett, hogy elsajátítsa a számára leginkább „kézenfekvő” technikákat.
„Bolla Pál absztrakt műveiben a hagyományos, ma már kevésbé választott, főként patetikus témakörök sajátos feldolgozásával foglalkozik. A színek és formák kifejező jellegére alapozva hozza létre szeriális munkáit. A primér érzékelési élményből kiindulva szellemi élmények átélésére, majd ezek vizuális közvetítésére vállalkozik. Alapvetően a természetből meríti képeinek formai alapmintáit, motívumait, melyeket aztán szabadon variál. Saját kifejezési birodalmában saját technikai eszközeivel sokfajta képződményt hoz létre. Ezek egyrészt nyíltan vállalják a természetből való származásukat, másrészt bonyolult konstellációkba rendeződve újabb, már vizionárius témák és látványvilágok kifejezésére szolgálnak. Bolla Pált ezekben a sorozatokban -ahogyan egyik képe „A   végtelen lehetősége”  című ezt meg is fogalmazza, a művészi teremtés és önkifejezés maximális kibontakozása és kiterjeszthetősége érdekli. Számára is, mint minden művész számára a mágikus- meditációs alkotói folyamat során megtapasztalható érzéki és egyben spirituális lehetőségek reprezentálása a cél. A belső történések mikrokozmikus világának mozzanataiból romantikus attitűddel főként kozmikus színtereket jelenít meg. Képeinek legérdekesebb minőségeit ez a szokatlan művészi stratégia adja. Az önmagukban is szép, érdekes, részletgazdag, apró természeti elemek – fakéreg darabok, forgácsok, évgyűrűk, kagylók, csigák organikus motívumait halmozza és rendezi. A szinte kaotikusan, a természeti erők kiszámíthatatlan folyamatainak során egymásra, egymás mellé sodródó véletlenszerűnek tűnő tehetetlen tömegbe aztán határozott gesztusokkal nyúl bele. Mozgalmas térkonstrukciók formálódnak, melyekben a síkszerű dekorativitás illúziója és egy meghatározhatatlan kiterjedésű térillúzió kettőssége dominál. Az anyagszerűség, a konkrét fizikai valóság jelenségei, megjelenési formái a tárgyi szféra feletti valóság dimenzióinak megjelenítésére szolgálnak. Egymásra vonatkoztatottságuk, elválaszthatatlanságuk nyilvánvaló. Véletlenszerűen vagy törvényszerűen rendeződő struktúrák nyugtalan mozgásából alakul minden. Az organikus és a konstruált képi elemek ritmusképleteiből állandóan folytatható tér- fikciók születhetnek. Metamorfózisok zajlanak, drámai megvilágításban, melyeknek mintegy fotogramm- szerű pillanatnyi villanófényben rögzített „kimerevítéseit” látjuk. Bolla Pál esztétikája- a megjelenítés mikéntje - az alföldi  iskola hagyományaira rezonál. Művészetének gyökerei a romantikához kötődnek, minden formai leleményessége mellett nála is erősen jelen van a tájhoz, a természethez való egzisztenciális kötődés. A drámai atmoszférát teremtő megvilágítás, az expresszív megoldások, a sötét kontrasztos színvilág mind ugyanarra a meghatározó szellemi/pszichikai beállítottságra utalnak, melyet ugyanaz a környezet/föld determinál.” 
 
(Bognár Tünde)
 
Egyéni kiállítások
 
2006 • Bartók Béla Művelődési Ház, Pusztaföldvár
2007 • Községi Könyvtár, Sarkadkeresztúr
2011 • Tamkó Sirató Károly Községi Könyvtár, Pusztaföldvár
 
Csoportos kiállítások
 
1982 • Petőfi Művelődési Központ, Orosháza • Békéscsabai Ifjúsági Ház, Békéscsaba
1983 • Petőfi Művelődési Központ, Orosháza • Erkel Ferenc Művelődési Ház, Gyula • EVIG Művelődési Központ, Budapest
1987 • Repülőtiszti Főiskola, Szolnok
1996 • Petőfi Művelődési Központ, Orosháza
2002 • Bartók Béla Művelődési Ház, Pusztaföldvár
2004 • Vármúzeum Galéria, Dunaföldvár
2005 • Bajor Gizi Közösségi Ház és Könyvtár, Balatonföldvár
2007 • Városi Művelődési Ház, Tiszaföldvár
2009 • Orosházi Városi Galéria, Orosházi Festők Csoportja Egyesület kiállítása, Orosháza
2010 • Művészház Galéria, Kortárs jótékonysági árverés az iszapkárosultak javára, Budapest
2011 • Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület tagjainak kiállítása, Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ Mindszent, Mindszent
2011 • Nyári tárlat, Bolla Pál, Gnädig Katalin, Lukács Mária, Mihalik József kiállítása, Petőfi Művelődési Központ, Orosháza

2012 • Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület tagjainak kiállítása, Petőfi Művelődési Központ, Orosháza

 

Művek gyűjteményekben
Görög Kultúrális Központ és Ortodox Egyházművészeti Gyűjtemény, Kecskemét
Tamkó Sirató Károly Községi Könyvtár, Pusztaföldvár

 
(Cs. A.)
www.artportal.hu

Aukciós megjelenés

BOLLA Pal Jótékonysági árverés az iszapkárosultak javára-Művészház Galéria 2010.11. 21.

A Művészház Galéria neves képzőművészekkel és műgyűjtőkkel fogott össze az iszapkárosultak megsegítésére. A kezdeményezők, Wittek Zsolt a galéria művészeti vezetője és Pauer Gyula, Kossuth-díjas szobrász jótékonysági aukciót szerveznek, melynek bevételét a katasztrófát szenvedett Kolontár és Devecser önkormányzatai kapják. A jótékonysági felhívásra rövid idő alatt számos alkotói és műgyűjtői felajánlás érkezett. Az alkotások a művészek felajánlásai.
 
voros-i.-3.png
 
 
 
 
BOLLA Pál Karácsonyi Nagy Aukció-Művészház Galéria 2010. 12. 16.